I’m not your toy (Not your toy) You stupid boy (Stupid boy)

Iako sam nakon prošlogodišnjeg ishoda u finalnoj završnici Izbora za pjesmu Eurovizije i iznenađujućeg pobjednika Salvadora Sobrala iz Portugala rekao kako više neću pratiti istoimeno natjecanje, svoju odluku odlučio sam ipak promijeniti.

Izgleda da taj natjecateljski duh, kao i sama ljubav prema Eurosongu i glazbi u meni još uvijek tinja. Tako će i ove godine, kao i svake, sve misli biti usmjerene na Izbor za pjesmu Eurovizije, koji se održava u Portugalu, točnije u Lisabonu 8., 10. i 12. svibnja.   

Budući da su kladionice već davnih dana započele sa svojim tzv. predviđanjima budućeg pobjednika, a ja kao jedan od najvećih fanova Eurovizije u Hrvatskoj to svakodnevno pratio, tako je i Bugarska od prvog dana bila izdvojena kao budući, mogući „potencijalni“ pobjednik natjecanja. Budući da je Bugarska prošle godine zauzela 2. mjesto u finalnoj završnici, mnogi su joj ove godine odlučili dati prednost, te su je na taj način smjestili na visoko 1. mjesto, te joj predvidjeli velike šanse za pobjedu. Zanimljiva činjenica ove godine bila je ta da je Bugarska i prije nego što je objavila svog predstavnika i pjesmu, početkom ove godine, već zasjela na tron samih kladionica. Smiješno.

Na ovogodišnjem Eurosongu u Portugalu, kao što već znate, predstavljat će nas Franka Batelić s pjesmom Crazy. Tekst za pjesmu napisala je sama Franka, a autor glazbe je Branimir Mihaljević. U nastajanju pjesme veliku je ulogu odigrao i mladi Denis Mevlja, a miksanje je povjereno londonskom studiju Metropolis, s kojim su surađivale i brojne zvijezde poput Adele, Amy Winehouse, Lane Del Rey i brojnih drugih.

Nakon što je pjesma ugledala svijetlo dana, 6. ožujka, Franka Batelić zauzela je solidno 16. mjesto na kladionicama, što je i više nego zadovoljavajuće.

Međutim, pojavila se ona, predstavnica Israela, Netta Barzilai s pjesmom Toy, koja je privukla pažnju svih medija diljem svijeta i na taj način prestigla Bugarsku i zauzela 1. mjesto na kladionicama.

Eurosong je za mene jedno zadivljujuće glazbeno natjecanje. Natjecanje na kojem svega mora biti previše! Sam predstavnik, prije svega, mora biti jedan cjelokupni paket, paket koji mora posjedovati apsolutno sve, dobar glas, koreografiju, izvrstan styling, kao i dobro osmišljen scenski nastup.

Glazba definitivno mora biti u skladu s današnjim trendovima, tekst pjesme mora biti zanimljiv i interesantan. Eurosong je uvijek bio poznat po dobrim i kvalitetnim izvođačima, dobroj muzici, koreografiji, vatrometima i po svemu onome u čemu se dalo pretjerati, po mom mišljenju. Za mene Eurosong nije samo glazba, glazbeno natjecanje, stati na pozornicu otpjevati, bez ikakve interakcije s publikom, odraditi svoj nastup, otići i pritom pobijediti.

No međutim, nakon prošlogodišnjeg pobjednika Eurosong je krenuo, usudio bih se reći u jednom totalno drugom smjeru, to je sve 2017. bilo izostavljeno, te se tako za time ove godine vodila i naša predstavnica Franka Batelić, koja će ni više, ni manje ove godine na Eurosongu igrati na kartu minimalizma. U prvi plan stavit će pjesmu, a sve ostalo bit će izostavljeno. Ista, pritom navodi kako će uz nju na pozornici biti prisutna još dva prateća vokala i kako će se ove godine bazirati na pjesmu, a ne i na nastup, jer u tom smjeru ide ovogodišnji Eurosong. Opet smiješno.

Smatram da je Franka Batelić sjajan vokal koji prije svega zrači svojom ljepotom i svojim glasom. Za mene je pjesma jedna ravna, bezlična crta, bez ikakvih uspona i padova, bez ikakvih wow efekata, glazba je odlična, na svjetskoj razini, što smo se i svi složili. Ima taj jedan svjetski prizvuk, mnogi je uspoređuju s pjesmom iz filma Pedeset nijansi sive i Jamesa Bonda.

Pjesmi svakako treba dati šansu, ali smatram da na ovogodišnjem Eurosongu u Lisabonu neće postići dobar rezultat. U prvoj polufinalnoj večeri završit ćemo na 13. mjestu, a prvih 10. zemalja prolazi dalje, a ako i prođemo kojim slučajem u finale, zauzet ćemo 22. mjesto. Ukratko.

Predstavnica Israela je prije svega drugačija, ali po mom skromnom mišljenju smatram da neće pobijediti, budući da je toliki ljudi favoriziraju, smatram da će biti među TOP 5, ali isto tako smatram da neće odnijeti pobjedu na ovom natjecanju.

Kako vrijeme odmiče tako naša predstavnica Franka Batelić s pjesmom Crazy tone sve dublje i dublje, kladionice joj ne predviđaju prolazak u finale, i trenutačno zauzima 32. mjesto, od moguća 43 predstavnika na ovogodišnjem prestižnom natjecanju za pjesmu Eurovizije.

Sudite i prosudite sami i 8., 10. i 12. svibnja pratite Eurosong na programu HRT-a. Nastupamo 8. svibnja, u teškoj skupini i to u drugom djelu prve polufinalne večeri.

Do nekog novog izvještaja, Vaš Matija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *